Uthyrning i andra hand är när du upplåter din lägenhet till någon annan. Dit räknas även närstående som barn eller syskon. Godkända anledningar för uthyrning kan vara ex studier på annan ort eller provboende med ny partner. Det är viktigt att du som medlem ansöker om tillstånd att hyra ut din bostadsrätt i andra hand. All uthyrning ska godkännas av styrelsen i förväg, alltså innan hyresgästen flyttar in. Hyr man ut sin lägenhet utan föreningens medgivande riskerar man att förverka sin bostadsrätt. och att andrahandshyresgästen sköter sig. 

Enligt våra stadgar och ordningsregler ska andrahandsuthyrning vara godkänd av styrelsen. Föreningen beviljar tillstånd för max ett år i taget. Sedan måste en ny ansökan skickas in om andrahandsuthyrningen ska fortsätta. Den längsta tid man kan hyra ut sin lägenhet i andra hand är tre år och då krävs synnerligen goda skäl. Vid så lång tid bör ett särskilt avtal upprättas för att förhindra att andrahandshyresgästen får besittningsskydd.

Det är ägaren av bostadsrätten som ansvarar för att månadsavgiften betalas och att andrahandshyresgästen sköter sig. Om andrahandshyresgästen t ex stör grannarna eller på annat sätt missköter sig kan bostadsrätten förverkas.

 

Kan man ta ut mer i hyra av hyresgästen än man själv betalar i månadsavgift?
Varken månadsavgiften eller ägarens lånebild utgör juridiskt sett någon grund då hyran skall bestämmas. Praxis är istället att jämföra hyran med en likvärdig lägenhet i allmännyttan, det så kallade bruksvärdet. Nivån kan dock variera mellan områdets billigaste och dyraste lägenheter och det är långt ifrån säkert att hyresnämnden, vid en tvist, kommer att döma till bostadsrättsinnehavarens fördel om man valt att jämföra med allmännyttans dyraste lägenhet i närområdet. Hyresintäkter i samband med uthyrning av privatbostad beskattas som inkomst av kapital.

 

Läs noggrant igenom Riktlinjer för upplåtelse av bostadsrätt i andra hand innan ni ansöker om uthyrning av ert boende. Kontakta oss gärna om några frågetecken kvarstår.

Ansökningsblankett samt regler finns i de separata dokumenten längst ner på sidan. Om du surfar med Chrome eller har Adobe Reader installerat så kan du fylla i blanketten direkt på datorn. Då slipper du skriva för hand, men du måste ändå skriva ut och signera blanketten innan du skickar den till styrelsen:

Riksbyggens bostadsrättsförening Stockholmshus 19
Styrelsen
Box 9051
102 71 Stockholm

 

Dokument

Icon representing an icon       

Riktlinjer för upplåtelse av bostadsrätt i andra hand
Ansökningsblankett  om andrahandsupplåtelse
Förslag på kontrakt mellan hyresgäst och bostadsrättshavare för andrahandsuthyrning